Руско-Турска Освободителна Война 1877 - 1878г.

Трета Глава - Стрелковото оръжие на воюващите страни - Турско оръжие

“Уинчестър”, обр. 1866г.

Уинчестър

 

Едно от огнестрелните оръжия на османската армия е пушката и карабината “Уинчестър” обр. 1866 г. Името на оръжието произхожда от името на собственика на оръжейната компания “Уинчестър риптинг армс къмпани” - Оливър Фишер Уинчестър. Компанията произвежда тези пушки и карабини от 1866 до 1891 година. Понякога се среща наименованието “Хенри-Уинчестър”, което е израз на уважение към един от нейните конструктори-Бенджамин Тейлър Хенри.

Оръжейната система “Унчестър” не е творение на един човек, а едно непрекъснато усъвършенствано оръжие. Началото му сепоставя от пушката на Уолтър Хънт в 1847г. По външен вид тя се различава от “Уинчестър”-а, но има подцевен тръбен магазин и лостова система за куршумите. Следват усъвършенстваните пушки на Дженингс и на Смит-Дженингс, патронните пистолети на Смит и Уесън и пушката им на все същия принцип. През 1855г. се основава фирмата “Волканик риптинг армс къмпани”, в която заместник-председател е Уинчестър, а главен управител - Даниел Уесън. В нея се произвеждат главно усъвършенстваните пистолети и карабини “Волканик”. През 1857г. фирмата се реорганизира като “Ню Хевън армс къмпани” по името на града, в който се намира. До 1860 г. тук се произвеждат и карабините “Волканик” обр.1854г. Въз основа на принципите в линията и устройството на “Волканик” оръжейния конструктор Бенджамин Тейлър Хенри създава система, известна като “Хенри” обр.1860г. Тя се произвежда до 1866г. в количество приблизително 13 000 броя и стреля с патрона на Хенри със странично възпламеняване с калибър 11мм.

През 1866г. друг бележит оръжейник Нелсън Кинг, който работи при уинчестър, внася някои изменения и допълнения към системата “Хенри”. Най-същественото от тях е патронната вратичка от дясната страна на затворната кутия, чрез която се зарежда магазинът. Дотогава зареждането е ставало през предния отвор на магазина. Новата система в течение на годините се утвърждава с названието си, но отгоре на цевта са обелязани имената на двамата конструктори-Хенри и Кинг, както и датите на патентите им.

От “Уинчестър”-а са произвеждани четири разновидности с незначителни технологически разлики помежду им. Системата е разработвана за три варианта - пушка за пехотата, пушка с осмостенна цев за стрелците и карабина. Първата разновидност карабини носи номерация от 12 476 до 15 000, като се изключат вътре в тях 1 000 пушки с осмостенна цев. Втората разновидност носят номера от 15 000 до 25 000. Третата разновидност носят номерация 25 000 до 100 000. Четвъртата разновидност е номерирана от 100 000 до 170 000.

Първата разновидност пушки са произвеждани около 1866-1867г. Втората разновидност около 1867-1870г. Може би най-важен за нас е периодът 1870-1873г., когато се произвеждат пушки и карабини от третата разновидност. Точно по това време Османската империя прави две известни засега поръчки:
9 ноември 1870г.-15 000 пушки и 5 000 карабини
19 ноември 1871г.-30 000 пушки

През 1877г. професорът в Цариградското военно училище Х. Збоински публикува книгата си “Отоманската армия”, в която дава сведения за наличното огнестрелно оръжие. Неизвестно защо той посочва двойно по-голямо количество “Уинчестър”-и, и то в обратно съотношение между пушки и карабини. По този повод би трябвало да се обърне внимание на съобщението на агенция “Ройтер” от 11 август 1877г., според което параходът “Джон Брамал” отплавал от пристанището на Ню Хевън, натоварен с оръжия и боеприпаси на стойност 1 200 000 долара.

В османската армия с “Уинчестър”-и са въоръжени части от кавалерията, нередовни черкезки отряди, използвани са и от полицията. От четири кавалерийски полка, които влизат в състава на всеки армейски корпус, два от тях са въоръжени с пушки “Уинчестър” с 16 патрона. В третия и четвъртия полк първите и шестите ескадрони са имали карабини с 12 патрона. Кавалерията и черкезите са носили тези оръжия на дясното си рамо с ремък за бързо действие, с метален пръстен. Стреляли са, без да снемат ремъка.

Участието на “Уинчестър”-те във войната не е особенно сполучливо. Поради сравнително слабия си патрон те не са били използвани за сериозна престрелка между армейските части. Затова са показали голяма ефективност в ръцете на нередовните части. Вероятно са използвани и за поддържане на плътен огън при близък бой - все пак магазинът на пушката според твърденията на някои автори би могъл да се изстреля за 15 секунди.

В някои от оригиналните фотографии на руски войници и офицери се вижда, че те държат в ръцети си “Уинчестър”-и. Това оръжие не е регламентирано в руската армия, но е възможно трофейни екземпляри да са били използвани. Част от пленените “Уинчестър”-и русите отнасят със себе си в Русия като ценен военен трофей.

“Уинчестър” обр.1866г. е познат и в България отпреди Освобождението. С него са били въоръжени апостолите от четвърти революционен окръг по време на Априлското въстание.

В резултата на войната, през 1881г. Османската империя разполага с около 20 000 “Уинчестър”-а. Другите са отстранени като негодни, взети като трофеи от русите и българите.

Снимки:

Цевна кутия Мерник
Байонет

За тази страница

Руско-Турска Освободителна Война
1877г. - 1878г.

Сръбско-Българска Война
1885г.

Балканска Война
1912г. - 1913г.

Първа Световна Война
1914г. - 1918г.

Втора Световна Война
1939г. - 1945г.

 

 

©2003. Mannlicher. Всички права запазени.

 

here conclusions for write my english essay for me help writing nursing research paper middle school essay writing site professional resume writing services essay writing on customer service essay writing graphic organizer help writing a 5 paragraph essay essay post office should close an argumentative essay about internet link long essay on my best teacher foreshadowing in a tale of two cities 3rd grade homework help i want an essay on water pollution in hindi i want what should pollution essay for college students writer to write a paper writing essays for college students plagiarism checker similar to turnitin essay on my classroom first standard student essay written by students short essay on my favourite toy barbie link help writing an argumentative essay community best website to buy research papers Препарат для увеличения потенции