Руско-Турска Освободителна Война 1877 - 1878г.

Трета Глава - Стрелковото оръжие на воюващите страни - Руско оръжие

Револверът "Смит & Уесън", обр. 3

През годините на Гражданската война в Америка фирмата “Смит & Уесън” произвежда образците револвери 1., 1 ?. и 2., които общо взето не били много успешни. Образец 3 е конструиран от двамат оръжейници Хорас Смит и Дниел Уесън след Гражданската война, когато се появява нуждата от патронен револвер. В конструкцията си двамата оръжейници използват отделни прогресивни принципи, за които фирмата изкопува патентите. Отнася се за звездообразния изхвъргач на гилзите /Додж, 1865г./, заключалката на Гибсън /1860г./ и механизма за движение на барабана / Родиър, 1865г./. По първоначалния образец на револвера е работил и сътрудникът във фирмата Чарлз Кинг, един от най-сподобните американски оръжейни конструктори по това време, автор и на други оръжейни системи, между които са пушките “Волканик” и “Уинчестър ”.

Револверът “Смит & Уесън обр.3” е патентован през 1869г. в Англия и САЩ поради което често за краткост се нарича “обр. 1869г.”. През следващите десет години обаче той продължава да се развива и усъвършенства с участието на руските оръжейни конструктори и представители в Америка-генерал-майор Горлов и капитан Ординец.

Първият сериен “Смит & Уесън” обр.3, с патрони .44 странично възпламеняване, “Американски”, е произведен през май 1870г. Американското управление за малки огнестрелни оръжия го оценява веднага като “превъзхождащ всеки от досега произведените револвери” и препоръчва да се използват патрони с централно възпламеняване от същия калибър. До края на годината фабриката на Смит & Уесън в гр. Спингфийлд, щата Масачузетс, изработво 400 броя от обр.3. На 28 декември 1870г. фирмата получава първата правителствена поръчка за 1 000 броя, които произвежда до март 1871г.

Възходът на фирмата “Смит & Уесън” и превръщането й от малка манифактура в една от най-големите световни оръжейни фирми е свързано със сътрудничеството й с Русия.

През 1870-71г. руският военен представител ген. Горлов се намира в заводите на Колт в гр. Хартфорт, за да контролира производството на 30 000 пушки “Бердана №1”. Фирмата “Смит & Уесън” му изпраща образец 3 като предложение. След изпитване на револвера в Русия на 1 май 1871г. руското правителство прави първата поръчка за тези револвери. Една партида от 20 000 револвера е произведена и изпратена в Русия от декември 1871г. и през 1872 г.

С тези поръчки е свързан и руският велик княз Александър. Намирайки се на посещене в САЩ, на 6 декември 1871г. той посещава фабриката на Смит & Уесън, където получава като подарък богато гравиран револвер от същия образец, дръжката на който е с бисери. Този ценен подарък на стойност 400 долара изглежда е най-добрата инвестиция на фирмата.

Похвала за качествата на револвера великият княз получава и от известния ловец Бъфало Бил. Поръчките и сътрудничеството се увеличават, револверът се посреща много добре в Русия. Благодарение на изплащането на цената в руско злато фирмата “Смит & Уесън” променя коренно положението си и се нарежда оттогава сред няколкото големи производители на оръжие.

Оръжейните историци посочват участие на руските оръжейни специалисти в развитието на обр.3. Променя се външният вид, главно на ръкохватката, изхвъргачът, барабанното застопоряване, заключването на цевта, допълнителното заключване на ударника, мушката, затворната плоча. Револверът се развива в Първи, Втори и Трети руски образец. Поради това си усъвършенстване от него се купуват лицензи за производството и в Европа.

За руският револвер бил конструиран и нов боеприпас. С помоща на специалисти от фирмата ген. Горлов и кап. Ординец конструирали нов и по-ефективен боеприпас. Те увеличили теглото на куршума с 1,8г. и намалили барута с 0,13г. Въпреки това новият патрон давал с 30м/с по-голяма начална скорост на куршума. Потронът получил ново наименование за разлика от “44 ЦВ, Американски”. Руски патрони са се произвеждали още в Патронния завод в Петербург, в Германия и другаде.

Теглото на куршума в руския патрон е 16г., теглото на димния барут 0,32г. и началната скорст на куршума 232 м/с.гилзата е пригодена за многократна употреба. Куршумът е оловен свиващ се.

Снимки:

Първи руски образец

Надписът върху цевта

Общ вид на барабана

Изглед от дясно

Изглед от ляво

 

За тази страница

Руско-Турска Освободителна Война
1877г. - 1878г.

Сръбско-Българска Война
1885г.

Балканска Война
1912г. - 1913г.

Първа Световна Война
1914г. - 1918г.

Втора Световна Война
1939г. - 1945г.

 

 

©2003. Mannlicher. Всички права запазени.